O nama


  Utisci iz Muzeja – lične zbirke starina dede Đorđa Rosića, u selu Ada pored Osijeka, pokrenuli su dečaka Miloša Dilkića da istraži svoje domaćinstvo i pronađe slične stare stvari. Miloš je iskopao deo trulog korena davno posečenog bora u dvorištu, pronašao kovčeg svoga pradede Strahinje i u njemu staru papirnu novčanicu, ličnu kartu sa ličnim opisom Strahinje Dilkića i raznovrsnu dokumentaciju koja je pripadala Strahinji. U predsoblju svoje kuće u Bresju, desetogodišnjak je napravio ličnu zbirku starina. Izložbeni prostor bila je vremešna vitrina.

  Petnaest godina kasnije, dvadesetpetogodišnji mladić dolazi na ideju da napravi Zavičajni muzej Velike Plane. Usled nedostatka sredstava, razmišlja o načinu predstavljanja lokalnog nasleđa. Shvata da u svakom domaćinstvu ima dovoljno građe da se napravi velika i trajna postavka. Treba obići domaćinstva i napraviti zapise o tekovinama mesta. Prirodno, kulturno i duhovno nasleđe su tri celine koje treba istražiti, zabeležiti tragove i predstaviti javnosti. Zapisivati, fotografisati, snimati. Razgovarati, pitati, obilaziti. Sakupljenu građu razvrstati i objaviti. Gde? Na sajtu Zamišljenog muzeja.

  U organizaciji Udruženja „Tim za obrazovanje i kulturu – TOK“, uz podršku Balkanskog fonda za lokalne inicijative, ostvaren je tokom 2012. godine prvi projekat Zamišljenog muzeja u Ripnju. Učesnici su bili deca i mladi iz Ripnja. Projekat je završen prvom obrazovnom turom kroz Ripanj koju su osmislili i izveli učenici viših razreda OŠ „Vuk Karadžić“. Iskustvo iz Ripnja je potvrdilo potrebu dece i mladih da drugima neposredno predstave znamenitosti svoga mesta na način koji je njima zanimljiv i privlačan.

  Da bi neko predstavio svoje mesto, potrebno je da ga i sam dobro poznaje. Zamišljeni muzej svojim aktivnostima podstiče i podržava istraživanje lokalnog nasleđa, razgovor među različitim generacijama, upotrebu novih medija i osmišljavanje lokalnih obrazovnih tura u cilju neposrednog upoznavanja javnosti sa vrednostima predstavljenim na internet strani Zamišljenog muzeja. Svako može postati kustos Zamišljenog muzeja. Istraži, zabeleži i pošalji lične zapise o nasleđu koje te okružuje. Ostavi trag!


  Priloge (tekstove, fotografije i video zapise) možete poslati na zamisljenimuzej@gmail.com

  http://www.zamisljenimuzej.org

  Kontakt

  Udruženje „Tim za obrazovanje i kulturu – TOK“
  Zamišljeni muzej

  Miloš Dilkić
  Čuvar Zamišljenog muzeja

  +381 64 16 06 879

  zamisljenimuzej@gmail.com
  https://www.facebook.com/imaginarymuseumrs
  https://twitter.com/Zamisljenimuzej
  http://www.zamisljenimuzej.org

  7

  korisnika

  6

  objavljenih nasleđa

  12

  Fotografija